Κ. Μαυρίδης προς ΕΕ: Η επεκτατική Τουρκία δεν αντιμετωπίζεται με ψηφίσματα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Κ. Μαυρίδης προς ΕΕ:  Η επεκτατική Τουρκία δεν αντιμετωπίζεται με ψηφίσματα
Την ανάγκη για αλλαγή πλεύσης στις ευρωτουρκικές σχέσεις με χρήση νέων εργαλείων και μηχανισμών, όπως επιβολή οικονομικών κυρώσεων και σύσταση ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Αν. Μεσόγειο ανάλογης με αυτή στην Λιβύη, επεσήμανε σε παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-S&D) σε τηλεδιάσκεψη της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, στην παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αρχικά, ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι εχθρική προς την ΕΕ, τόσο στο εσωτερικό της όσο και εξωτερικά. Όπως εξήγησε, «εσωτερικά, η δημοκρατία έχει καταλυθεί, αφού κάθε αντίθετη φωνή καταδιώκεται, ενώ εξωτερικά, συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.  Ως ΕΕ δεν μπορεί πλέον να αρκούμαστε σε διπλωματική γλώσσα και υποδείξεις. Δεδομένου ότι η πολιτική που ακολουθούμε τόσα χρόνια δεν βελτίωσε την κατάσταση αλλά είναι πολύ χειρότερα –όπως ομολογούν κι όσοι δεν το έλεγαν πριν μερικά χρόνια–, πως προσδοκούμε να υπάρξει αλλαγή με την ίδια πολιτική; Η ίδια συνταγή που απέτυχε, δεν μπορεί να φέρει διαφορετικά αποτελέσματα. Για να είναι χρήσιμος και εποικοδομητικός ο διάλογος στην ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να αναζητήσουμε νέα εργαλεία στο πλαίσιο μιας διαφορετικής πολιτικής».
Στη πλαίσιο αυτής της διαφορετικής πολιτικής, ο κ. Κ. Μαυρίδης ανέφερε δύο  προτάσεις για προβληματισμό των συναδέλφων του και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αφού συμφώνησε με προηγούμενες διαπιστώσεις ότι η τουρκική οικονομία έχει σοβαρά προβλήματα, αναρωτήθηκε: «είναι η οικονομία η Αχίλλειος πτέρνα του Ερντογάν και πως θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε ως ΕΕ; Η επιβολή οικονομικών κυρώσεων θα ήταν ένα νέο εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση». Αναφερόμενος στις παρανομίες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, πρότεινε την έναρξη ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Αν. Μεσόγειο στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας με στόχο την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ, ανάλογης με την επιχείρηση «Ειρήνη», που έχει στόχο την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων. Τέλος, τόνισε πως «το βέβαιο είναι πως δεν αντιμετωπίζεται η επεκτατική Τουρκία, ούτε διασφαλίζεται η συμμόρφωσή της μόνο με καταδικαστικά ψηφίσματα και δηλώσεις».
Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή
28.05.2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *