Κ. Μαυρίδης: Μια κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα προϋποθέτει κοινούς κανόνες.

Δελτίο Τύπου

Παρέμβαση για τα βασικά αιτήματα και προτεραιότητες της πενταετίας είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στο Προεδρείο της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όσο και στη συνεδρία των Ευρωβουλευτών-μελών της ομάδας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ετοίμασε έγγραφο που περιέχει τα βασικά αιτήματα προς κ. φον ντερ Λάιεν, ως υποψήφιας για την Προεδρία της Ευρωπ. Επιτροπής.

Ο κ. Κ. Μαυρίδης εξέφρασε την ευαρέσκειά του επειδή στις προτεραιότητες της Ομάδας περιλαμβάνονται μια σειρά από σημαντικά κοινωνικά ζητήματα (π.χ. στέγαση, αξιοπρεπής εργασία, υγεία, ανθρώπινα δικαιώματα κ.ά.), τα οποία όπως τόνισε «θα πρέπει πλέον να προασπιστούμε έμπρακτα ενώπιον κάθε υποψήφιου για να υλοποιηθούν». Σε σχέση με την οικονομία, σημείωσε την ανάγκη για ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, η οποία αφορά την πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, όπως κι ο ίδιος είχε εισηγηθεί.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση η οποία περιλήφθηκε στις προτεραιότητες, επισημαίνοντας ότι για να αποφευχθούν αυθαίρετες πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών και συμφεροντολογικές προσεγγίσεις λόγω της ευχέρειας που απολαμβάνουν επικεφαλής σε κορυφαία όργανα της ΕΕ, όπως αποδείχτηκε άλλωστε με την στάση της κ. φον ντερ Λάειν, μια τέτοια αμυντική ένωση προϋποθέτει κοινά αποδεκτούς βασικούς κανόνες, όπως το σεβασμό του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών που αποτελούν δεσμευτικό δίκαιο της ΕΕ. Σε σχέση με την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, ο κ. Κ. Μαυρίδης πρότεινε την ανάδειξη της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ως βασικού κανόνα στην συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Άμυνας και συνεργασίας με άλλους εταίρους.

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή 04.07.2024