Κ. Μαυρίδης: Εξορθολογίστε το Σχέδιο Αναστολής Δόσεων

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ (ΔΗΚΟ – S&D)
Κ. Μαυρίδης: Εξορθολογίστε το Σχέδιο Αναστολής ΔόσεωνΤο Σχέδιο Αναστολής Δόσεων προς τις τράπεζες εφαρμόστηκε στην Κύπρο με Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών (30/3/2020) προ-αποκλείοντας μέρος από τα εξυπηρετούμενα και προφανώς βιώσιμα δάνεια σε πρόσωπα, νοικοκυριά και μικρο-επιχειρήσεις, με συνακόλουθα την αύξηση των κόκκινων δανείων, οικονομική συντριβή των επηρεαζομένων, απώλεια θέσεων εργασίας κ.ά. Παραθέτουμε τις πραγματικότητες με σκοπό τον εξορθολογισμό του Σχεδίου:  

  1. Μετά την έκδοση του εν λόγω Διατάγματος στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες που υποδεικνύουν ότι η αναστολή δόσεων πρέπει να απευθύνεται με γενικό τρόπο σε όλους τους χρεώστες, οι οποίοι  επηρεάστηκαν από την πανδημία («the conditions of the moratorium are standardised and available to all obligors affected by the COVID-19 pandemic»). Βεβαίως, ΔΕΝ  επιβάλλεται ο αποκλεισμός χρεωστών με μερικές καθυστερημένες δόσεις όπως οι αρμόδιες αρχές (Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα Κύπρου) ισχυρίζονταν προς τα κόμματα. Η Ευρ. Αρχή Τραπεζών καθιστά σαφές ότι οι αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών μπορούν να συμπεριλάβουν περισσότερους χρεώστες στη βάση γενικών κριτηρίων. Οι οδηγίες είναι δημόσια προσβάσιμες.  
2. Το Διάταγμα για την Αναστολή Δόσεων μπορεί εύκολα να εξορθολογιστεί με τροποποίησή του από τον Υπουργό Οικονομικών ώστε:
(α) να συμπεριλαμβάνονται τα εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση που δεν υπερέβαινε τις 90 ημέρες (όπως είναι ο ορισμός στο σχετικό Κανονισμό της ΕΕ)
(β) να καλούνται οι τράπεζες να εξετάζουν κάθε άλλον χρεώστη ο οποίος θα  αιτηθεί  αναστολή δόσεων εφόσον επηρεάστηκε από την πανδημία –όπως ενδείκνυται βάσει των οδηγιών της Ευρ. Αρχής Τραπεζών- και η απόφαση να λαμβάνεται κατά περίπτωση με σκοπό να επωφεληθούν της αναστολής οι βιώσιμοι χρεώστες.  
3. Δυστυχώς, λόγω άγνοιας ή σκόπιμα, προβάλλονται διάφοροι ισχυρισμοί που συσκοτίζουν το θέμα. Ωστόσο, οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών είναι δημόσια προσβάσιμες και εκδόθηκαν μετάτο σχετικό Διάταγμα στην Κύπρο. Η προσδοκία είναι όπως υπάρξει επιτέλους ανάλογος εξορθολογισμός και συμμόρφωση.

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή
13.05.2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *